Jojobový olej a jeho účinky na pleť, nehty i vlasy

Jojobový olej je v poslední době velmi populárním přísadou v kosmetických produktech, a to jak pro péči o pleť, tak pro vlasy. Tento olej se získává z plodů rostliny Simmondsia chinensis, která roste v Severní Americe a Mexiku.

Je velmi ceněný v péči o pleť kde pomáhá bojovat proti suchosti, akné a mnoha dalším kožním problémům. Skvělé účinkuje i na vlasy a zpevňuje nehty.

Pojďme si tedy více rozebrat jeho přínos zdraví a kráse!

 

Co je jojobový olej?

Používali ho už indiáni žijící ve vyprahlých pouštích Arizony a Kalifornie po celé generace a to ze semen ořechů jojoby. Jojobový olej je velmi unikátní v tom že se nejvíce blíží složení přizeného kožního mazu který produkuje naše pokožka. Když si ho aplikujete pomůže velmi rychle při obnově pokožky a funguje dobře i jako bariéra proti volným radikálům. 

Klinické studie také prokazují, že jojobový olej může udržet vaši pleť jemnou a hladkou při vzniku pupínků nebo akné. 

 

Hydratační účinky na pokožku

Jelikož je velmi podobný kožnímu mazu je velmi dobře vstřebatelný. Díky malým velikostem jeho molekul je přirozeně lehký než většina ostatních olejů a pronikne tak hlouběji do pleti, kterou při tom hydratuje. Neucpává póry, a proto snižuje výskyt akné a černých teček.

 

Anti-aging vlastnosti

S věkem klesá produkce kožního mazu proto je vhodné používat produkty z jojobového oleje. Jak už jsme psali výše dokáže velmi dobře napodobit přirozenou maz vaší pleti - a navíc je vybaven nezbytnými vitamíny - jojobový olej skutečně pomáhá zpomalit proces stárnutí pokožky. Také bylo zjišťeno že jojobobý olej pomáhá urychlovat hojení a jizvy. 

 

Sbohem spálené pokožce od sluníčka

Každý den bez ohledu na to, jestli je zataženo nebo slunečno, je naše pleť vystavená UV záření. Je doporučeno používat opalovací ktém každý den bez ohledu na roční dobu. Skvělé je, že jojobý olej vám tuto ochranu poskytne. Díky obsahu vitamínu E jej totiž můžete použít k ošetření i spálené pokožky pokud jste na slunci strávili celý den. Není tedy divu že se používat po celá stalení v amerických pouštích. :)

 

Jak jojobový olej používat?

Jedna z nejlepších věcí na jojobovém oleji je že se nemusí ředit jako mnoho jiných esenciálních olejů. Používat ho můžete i bez pocitu mastnoty či "lepivosti" na pokožce. Použijte několik kapek na pleť, rty nebo doknce i nehty (na které působí opravdu rychle při jejich obnově a vzhledu) zejména na noc.  Můžete přidat i několik kapek do svého šamponu pro extra péči o vlasy. Také si můžete koupit pleťové a odličovací přípravky, které obsahují výtažky z jojobového oleje.

 

Zdroj:

Studie z roku 2014, publikovaná v Journal of Cosmetic Dermatology, například ukázala, že jojobový olej má hydratační účinek na pokožku (https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/jocd.12177)

 

 

 

Affiliate program